Ελισάβετ Συμεωνίδου - Καστανίδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελισάβετ Συμεωνίδου - Καστανίδου
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Αγγλικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθηγήτρια πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Ελισάβετ Συμεωνίδου - Καστανίδου, είναι Ελληνίδα καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου.[2]

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελισάβετ Συμεωνίδου - Καστανίδου είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ποινικό δίκαιο και έγραψε τη διδακτορική της διατριβή, με θέμα «Η ποινική προστασία των πολιτικών σωμάτων στο ελληνικό δίκαιο» υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ι. Μανωλεδάκη. Αναγορεύτηκε διδάκτορας Νομικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ. το 1982.

Ακαδημαϊκή Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διδάσκει ποινικό δίκαιο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Νομικό Τμήμα του Α.Π.Θ. και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, συμμετέχει με διαλέξεις στο πρόγραμμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάσκει θέματα ιατρικού ποινικού δικαίου και βιοηθικής στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. "Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση" που συνδιοργανώνουν η Ιατρική και Οδοντριατρική Σχολή και τα Τμήματα Νομικής και Θεολογίας.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. από το 1985 έως το 1995, μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Α.Π.Θ. κατά το 1988, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου από το 2003, μέλος της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. από το 2007, μέλος της Επιτροπής του Α.Π.Θ. για τη διαμόρφωση Κώδικα Δεοντολογίας της Έρευνας (2008), μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Έρευνας του Α.Π.Θ. από το 2008, Διευθύντρια του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών (περισσότερες φορές) και εκπρόσωπος του Τομέα στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος (περισσότερες φορές). Από το 2012 ειναι μέλος της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής και της Συντονιστικής Επιτροπής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. «Σύγχρονες Ιατρικές Πράξεις: Δικαιική Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση» (των Σχολών Ιατρικής και Οδοντιατρικής και των Τμημάτων Νομικής και Θεολογίας), και από το 2010, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης για την "Αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο πλαίσιο του ποινικού σωφρονισμού", που οργανώθηκε από το Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, το ΚΕΘΕΑ και το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια San Diego.

Διετέλεσε μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας και του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος (2004 - 2006, 2013 - 2014) και μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του άρθρου 91 παρ. 2 Συντ (2005 - 2006).

Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των ποινικών περιοδικών Υπεράσπιση (1991 - 2000) και Ποινική Δικαιοσύνη (2001 - σήμερα), διευθύντρια στο επιστημονικό περιοδικό Ιατρικό Δίκαιο και Βιοηθική (2008 - σήμερα) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού European Criminal Law Review (2011 - σήμερα).

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, της Ένωσης Ευρωπαίων Νομικών, της Εταιρείας Νομικών Βορείου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, της European Society of Human Reproduction and Embryology και του European Law Institut (ELI). Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. κατά το 1994 και είναι έκτοτε επίτιμο μέλος του, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης (1985 - 1988) καθώς και επιστημονική συνεργάτις του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (2010 - σήμερα). Είναι πρόεδρος του «Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής» και Συντονίστρια του Θεματικού Δικτύου του Α.Π.Θ. «Σύγχρονη Ιατρική πράξη, Βιοηθική και Δίκαιο».

Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα για την επεξεργασία ενός Σχεδίου Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου (2004 - 2006) με συντονισμό του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μονάχου B. Schünemann, είναι μέλος της Ομάδας εργασίας "European Criminal Policy Initiative", από το 2007, μέλος της ομάδας εργασίας του διακρατικού προγράμματος Rise - Rising pan-European and International Awareness of Biometrics and Security Ethics.

Συμμετέχει από τον Μάρτιο του 2010 στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα, και από τον Ιούλιο του 2011 είναι Πρόεδρος της Επιτροπής. Υπήρξε Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του νόμου 4509/2017 "Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής".

Έχει υλοποιήσει ως επιστημονικώς υπεύθυνη ή μέλος ερευνητικών ομάδων διάφορα προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Integra, Horizon, Youth, Daphne, Agis, Criminal Justice), σε συνεργασία με πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα της Αγγλίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Τουρκίας και Φινλανδίας. Από το 2005 έχει την επιστημονική ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος "ΔΙΟΔΟΣ", και από το 2008 του προγράμματος "ΕΠΑΦΗ", που πραγματοποιούνται με συμμετοχή φοιτητών της Νομικής. Διευθύνει τη σειρά εκδόσεων "Δημοσιεύματα Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής" του εκδοτικού οίκου Σάκκουλα, από κοινού με τις καθηγήτριες Μ. Καϊάφα-Γκμπάντι και Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη, τη σειρά «Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι», του εκδοτικού οίκου Νομική Βιβλιοθήκη, από κοινού με την καθηγήτρια Μ. Καϊάφα-Γκμπάντι, καθώς και τη σειρά "Ιατρική πράξη, Βιοϊατρική και Δίκαιο", του εκδοτικού οίκου Νομική Βιβλιοθήκη, από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου του ΑΠΘ " Σύγχρονη ιατρική πράξη, βιοϊάτρική και δίκαιο".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. CONOR.SI. 171300195.
  2. «Διοίκηση | Νομική Σχολή». www.law.auth.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]